Petak , 25.10.2024.

Početna » Kolumne » Zlato treba kupovati dok mu je cijena u korekciji

Zlato treba kupovati dok mu je cijena u korekciji

08.08.2011. / 22:41 Autor: Kategorija: Kolumne A+ / A-
Cijena zlata pada

Foto: cooldesign, freedigitalphotos.net

U svijetu ulaganja u plemenite kovine postoje dvije vrste ljudi: oni koji zlato i srebro kupuju u trenutku kada im je cijena u porastu, i oni koji se odlučuju za kupnju tek kada se dogodi cjenovna korekcija. Čini se da brojni ulagači zapravo ne znaju razloge zbog kojih se cijene pojedinim dobrima na burzi mijenjaju, pa im nagli cjenovni skokovi zapravo privuku pozornost, kao što biku na koridi pozornost privuče toreadorova crvena krpa. Istovremeno, kada cijena pada, mnogi neiskusni investitori prigovaraju ili se čak boje uopće i razmišljati o kupnji.

Takvo investicijsko ponašanje nedvojbeno pokazuje da ulagači koji jure za cjenovnim usponima i bježe od cjenovnih padova zapravo nisu odradili ono što bi svaki investitor koji planira steći dobitak trebao učiniti. Takvi investitori nisu voljni uložiti elementarnu količinu energije ili truda kako bi shvatili stvarne trendove na pojedinom tržištu, odnosno, kako bi razumjeli što se u svijetu zapravo događa. A ako se poput kokoši bez glave trči unaokolo i bez reda i smisla kupuje i prodaje, značajni imovinski gubici gotovo su zajamčeni.

Konzerva tunjevine

Rick Rule, jedan od vodećih svjetskih investitora u robne resurse, ističe kako je takvo ponašanje ulagača za njega prilično čudno. On se pita započnemo li mi mahnitu kupnju konzervi tunjevine u lokalnoj trgovini ako primijetimo da je cijena pojedine konzerve u odnosu na jučerašnju cijenu porasla s 10 na 15 kuna? Također, žalimo li se mi i odbijamo li kupiti tu istu konzervu ako joj cijena padne s 10 na 5 kuna? No, ako promijenimo okolinu i ako se, umjesto u lokalnoj trgovini, nađemo, primjerice, na tržištu plemenitih kovina, naše se ponašanje temeljito mijenja.

Poznato matematičko pravilo “kupuj jeftino, prodaj skupo” vrijedi uvijek i u svakom slučaju, ako želite da vrijednost vaše imovine poraste.

Kolektivni godišnji odmor

Cijene plemenitih kovina tijekom ljeta – neobično za ovo doba godine – oborile su sve povijesne rekorde. Ljeto je obično mirno, staloženo i pomalo dosadno razdoblje na tržištu zlata i srebra. Ne i ovoga ljeta.

Stanje na tržištu dodatno je podgrijano zbog činjenice da upravo početkom kolovoza određeni broj vodećih svjetskih kovnica plemenitih kovina zatvara svoje pogone i radnike šalje na kolektivni godišnji odmor. Zbog toga su i neki trgovci investicijskim zlatom zatvorili svoja vrata, ne primaju narudžbe niti klijente.

A kupaca, upravo zbog tih rekordnih cijena ne manjka. Mnogi investitori koji su mjesecima stajali po strani i promatrali stanje na tržištu, nećkajući se hoće li umočiti svoj novac u plemenite kovine, sada su odjednom pohrlili kupovati. Bojim se, međutim, da bi se uskoro mogla dogoditi značajna korekcija i da će ti isti investitori, ovog puta uplašeni za svoju imovinu, naglo pohrliti i uz znatne gubitke prodati sve ono što su tijekom cjenovnoga vrhunca kupili. Kao što je u svojoj kolumni spomenuo kolega Ivan Kempeg, zlato i srebro prilično su volatilna roba, i ne treba nikoga iznenaditi ako im cijena u nekoliko dana padne i 30 ili 40 posto.

Masovno obezvrjeđivanje valuta

Sve značajnije svjetske valute – euro, dolar, jen, pa čak i švicarski franak – upravo su u procesu masovnoga obezvrjeđivanja. Novac se proizvodi u trilijardama, bez pokrića na svim kontinentima. Posljedica toga globalnog trenda jest da sva tržišta, bez obzira je li riječ o dionicama, robama, valutama ili plemenitim kovinama, postaju sklona mnogo većim skokovima i padovima nego što to želudac prosječnoga investitora može provariti. No, ako niste psihološki spremni za žestoke šokove, možda je bolje ni da ne ulazite u igru.

Proizvodnja novca ni iz čega dugoročno će blagotvorno djelovati na cijenu plemenitih kovina, ali i ne samo njih. Cijene svega će porasti, no zlato i srebro će proporcionalno biti na puno većem dobitku, zato jer novčanom funkcijom – koju će tradicionalne valute izgubiti na uštrb plemenitih kovina – dolazi i znatno veća potražnja. Dakle, čak i ako ste kupili zlato ili srebro tijekom cjenovnoga vrhunca, pa nakon toga doživite da vaš ulog izgubi 30 ili 40 posto vrijednosti, ne prodavajte bezglavo. A ako još niste uložili u plemenite kovine, pričekajte neka se barem smiri ovaj nekontrolirani rast, i neka cijene zlata i srebra makar tri dana budu u korekciji.

Zlato treba kupovati dok mu je cijena u korekciji Reviewed by on . [caption id="attachment_1184" align="alignright" width="300"] Foto: cooldesign, freedigitalphotos.net[/caption] U svijetu ulaganja u plemenite kovine postoje dv [caption id="attachment_1184" align="alignright" width="300"] Foto: cooldesign, freedigitalphotos.net[/caption] U svijetu ulaganja u plemenite kovine postoje dv Rating: 0

Info o autoru Vlatka Radinić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori