Petak , 25.10.2024.

Početna » Analiza » Objavljena sveobuhvatna analiza tržišta plemenitih kovina

Objavljena sveobuhvatna analiza tržišta plemenitih kovina

01.07.2014. / 08:35 Autor: Kategorija: Analiza, Novosti A+ / A-
Zlato i srebro

Foto: Mark Herpel, Flickr

U zadnjem tjednu lipnja ugledna europska investicijska kuća Incrementum izdala je sveobuhvatni godišnji izvještaj o stanju na tržištu plemenitih kovina. Riječ je dokumentu “In Gold We Trust” izrađenom pod konzultantskim vodstvom Ronalda Petara Stoeferlea, uglednog europskog stručnjaka za plemenite kovine, koji je taj godišnji izvještaj sve do prošle godine izdavao kao glavni analitičar tržišta zlatom i srebrom austrijske bankarske grupacije Erste.

Stoeferle se u međuvremenu priključio dinamičnom timu investicijske kompanije Incrementum, napustivši zaposlenje u Erste grupi. No, njegov interes za svjetsko tržište zlata i srebra ne samo da nije prestao, nego je štoviše značajno ojačao. Zbog toga ovogodišnji, peti po redu izvještaj ima čak 94 stranice, te predstavlja obavezno štivo za ulagača u plemenite kovine koji doista želi biti informiran o tržišnim zbivanjima.

Izvještaj je u cjelini besplatno dostupan na internetskim stranicama GATA-e u PDF formatu, klikom na link.

Smanjenje špekulativnih aktivnosti

Odmah na početku izvještaja ističe kako monetarni eksperimenti što ih poduzimaju vodeće središnje banke svijeta ne mogu proći bez posljedica koje u ovom trenutku nije moguće u potpunosti sagledati.

“Monetarna politika ne funkcionira kao skalpel, nego kao malj. Neriješena borba između deflacijske likvidacije duga i politički potaknute cjenovne inflacije i dalje se nastavlja.”, ističe se na početku izvještaja, a zatim se dodaje: “Prema našem mišljenju, nikako nije sigurno da će inflacijske silnice prevladati. No, socio-ekonomski poticaji i visoka zaduženost jasno sugeriraju da u slučaju dvojbe, postoji stav tolerancije prema višim inflacijskim stopama.”

Zahvaljujući značajnoj cjenovnoj korekciji na tržištu plemenitih kovina u proteklih nekoliko godina, analitičari tvrtke Incrementum primijetili su značajno smanjenje špekulativnih aktivnosti. Zbog toga ulaganje u zlato postaje ponovno interesantna opcija.

U izvještaju se ističe kako se nastavlja migracija potražnje za zlatom sa Zapada prema Istoku, te da na tržištu postoji sentiment značajnog podcjenjivanja sve veće utjecaja azijske srednje klase na trgovanje plemenitim kovinama.

“Ako pretpostavimo da će dohodak stanovništva u Kini i Indiji nastaviti rasti, zlato će neminovno biti jedan od dobitnika”, navode analitičari Incrementuma.

Nadalje, analiza tehničkih pokazatelja navodi na zaključak kako je cijena zlata pri kraju višegodišnjeg procesa konsolidacije, te da je dosegnuto cjenovno dno, nakon kojega je realno očekivati rast. Analitičari Incrementuma procjenjuju kako je u idućih 12 mjeseci moguće očekivati dosezanje cjenovne razine od 1500 američkih dolara za uncu.

Plemenit.com – mjesto sigurne kupnje zlata i srebra.

Objavljena sveobuhvatna analiza tržišta plemenitih kovina Reviewed by on . [caption id="attachment_583" align="alignright" width="300"] Foto: Mark Herpel, Flickr[/caption] U zadnjem tjednu lipnja ugledna europska investicijska kuća Inc [caption id="attachment_583" align="alignright" width="300"] Foto: Mark Herpel, Flickr[/caption] U zadnjem tjednu lipnja ugledna europska investicijska kuća Inc Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori