Petak , 25.10.2024.

Početna » Analiza » Okreće li se trend na tržištu plemenitih kovina?

Okreće li se trend na tržištu plemenitih kovina?

12.01.2016. / 13:02 Autor: Kategorija: Analiza, Investiranje, Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
Očekuje se rast cijene zlata u 2016. godini

Problemi na burzama potaknuli su cjenovni rast zlata

Cjenovni rast zlata, niske cijene nafte i problemi na svjetskim burzama obilježili su početak nove godine. U manje od dva tjedna, nominalna cijena žutog metala skočila je za čak četiri posto. Nakon više od dva mjeseca, ponovno je probijena granica od 1100 američkih dolara za jednu uncu zlata. Izrazito dobar početak godine nužan je da bi zlato izašlo iz tržišta sa silaznim cjenovnim trendom (eng. bear market), odnosno prestalo gubiti na vrijednosti, što prema dosadašnjim pokazateljima možemo očekivati u 2016. godini. Budući da je početak godine obilježen i velikim problemima na burzama, donosimo usporedbu kretanja cijene žute plemenite kovine i vrijednosti tržišta kapitala.

U novoj godini možemo očekivati daljnji rast cijene zlata

Ovi grafovi prikazuju odnos zlata i različitih tržišta kapitala u posljednjih pet godina, uključujući prikaz pomičnog prosjeka (eng. 400-day moving average), odnosno dnevnog prosjeka cijena u zadnjih 400 dana. Pomični prosjek je prosjek unaprijed određenog broja cijena podijeljenog s brojem trgovinskih dana, u ovom slučaju s 400 dana. On umanjuje volatilnost i daje jasniji prikaz smjera kretanja cijene željenog financijskog instrumenta.

Rast cijene zlata potaknut je problemima na ostalim tržištima

Graf prikazuje odnos zlata i različitih tržišta kapitala u posljednjih pet godina, uključujući prikaz 400-dnevnog pomičnog prosjeka. Izvor: Stockcharts.com

Na trećem grafu, koji prikazuje odnos cijene zlata u američkim dolarima i tržišta u razvoju, možemo vidjeti da je još prošle godine zlato probilo liniju pomičnog prosjeka i promijenilo trend kretanja u odnosu na tržišta u razvoju. Trenutno je ovaj odnos na razini iznad linije pomičnog prosjeka, na najvišoj razini u posljednje dvije godine. Još je zanimljivija usporedba zlata i ACWI (All Country World Index) te NYSE (The New York Stock Exchange) indeksa. Ova dva omjera su došla do najniže razine i u procesu su promjene iz trenda opadanja u trend rasta. Iako ovaj proces može potrajati još neko razdoblje, ove godine možemo očekivati uzlazni trend.

Rast cijene zlata u odnosu na naftu

Omjer vrijednosti nafte i zlata u proteklih 70 godina. Izvor: macrotrends.net

Cijena nafte pala je za 20 posto od početka nove godine te ona sada iznosi 30,43 dolara po barelu, što je najniža razina još od 2004. godine. Do ovog pada došlo je zbog ponude na tržištu koja je veća od potražnje, ali i zbog smanjenja sankcija Iranu koji je veliki izvoznik. Cjenovni rast zlata i rekordno niska nafta doveli su do toga da je omjer vrijednosti zlata i nafte najpovoljniji za zlato u posljednjih sedamdeset godina.
Kao što možemo vidjeti na prikazanom grafu, danas je jedna unca zlata jednaka vrijednosti 35 barela nafte, dok se primjerice 2008. mogla kupiti za novčani ekvivalent od sedam barela. Ako se ispune predviđanja i cijena nafte nastavi padati, s novim rastom cijene žute plemenite kovine ovaj omjer mogao bi u budućnosti biti još povoljniji za zlato.

Photo credit: Heraues

Izvor: thedailygold.com/gold-to-equities-ratios-have-bottome, kingworldnews.com/the-gold-market-has-just-experienced-a-stunning-and-historic-70-year-breakout/

Okreće li se trend na tržištu plemenitih kovina? Reviewed by on . [caption id="attachment_2912" align="alignleft" width="300"] Problemi na burzama potaknuli su cjenovni rast zlata[/caption] Cjenovni rast zlata, niske cijene na [caption id="attachment_2912" align="alignleft" width="300"] Problemi na burzama potaknuli su cjenovni rast zlata[/caption] Cjenovni rast zlata, niske cijene na Rating: 0

Info o autoru Matija Gavrilović

Matija Gavrilović završio je Ekonomski fakultet u Osijeku i stekao zvanje magistra ekonomije. Bavi se poduzetništvom još od tinejdžerske dobi zato jer smatra da je to jedna od najuzbudljivijih i najkorisnijih ljudskih djelatnosti. Tržište plemenitih kovina proučava i prati kako bi bolje razumio ekonomski svijet u kojem živi.

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori