Petak , 25.10.2024.

Početna » Novosti » Središnje banke nezasitne kada je riječ o zlatu

Središnje banke nezasitne kada je riječ o zlatu

26.04.2019. / 11:54 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Indijska središnja banka ove će se godine vjerojatno pridružiti kolegama u Rusiji i Kini, kupujući zlato i tako povećavajući svoje rekordne udjele, što će dodatno poduprijeti potražnju za zlatnim polugama jer su najveće svjetske ekonomije diverzificirale svoje rezerve.

Kupnja indijske središnje banke (Reserve Bank of India) dio je šire slike diljem gospodarstava u razvoju, koja streme dedolariziranju svojih deviznih rezervi, prema Rossu Strachanu iz tvrtke Capital Economics doo. “Trend kupovine indijske središnje banke može biti održiv niz godina u relativno malim količinama, kao dio dugoročne diverzifikacije“, rekao je.

Indijska središnja banka može kupiti 1,5 milijuna unci u 2019. godine, odnosno oko 46,7 tona, prema Howieju Leeju, ekonomistu iz singapurske banke Oversea-Chinese Banking Corp. (OCBC), s izgledima temeljenim na ekstrapolaciji iznosa kupljenih u prva dva mjeseca ove godine.

Rezerve zlata na rekordnoj razini

Indijska središnja banka prošle je godine povećala svoje zalihe za oko 42 tone, a nakon što je u siječnju i veljači pridodala još, rezerve zlata u zemlji sada su na rekordnoj razini od gotovo 609 tona, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda. Rusija je 2018. kupila 274 tona te je ove godine dodala još, dok je kineska središnja banka u prosincu prošle godine ponovno započela s kupovinom zlata. Kupnja zlata službenog sektora na globalnoj razini, mogla bi doseći 700 tona u 2019. godini predvođena ovim zemljama, kao i Kazahstanom, Iranom i Turskom, navodi Citigroup Inc.

Povećana geopolitička i ekonomska neizvjesnost potaknule su središnje banke da diverzificiraju svoje rezerve i usredotoče se na ulaganje u sigurna i likvidna sredstva.

Daljnji priljevi – za koje se očekuje da će dosegnuti razinu iz 2018. godine, budući da Kina, Rusija i Kazahstan nastavljaju kupnju – također bi trebali podupirati cijene, smatraju iz Goldman Sachs Group Inc. Spot cijena zlata pala je za oko 5,6 posto od vrhunca u veljači kada su dionice porasle.

“Čini se da postoji neki oblik obrasca, da središnje banke, ne samo indijska, nastoje povećati zlatne rezerve kada je globalno makroekonomsko okruženje neizvjesno“, rekao je Howie Lee iz OCBC-a. “Nije slučajnost da je jedan od najvećih kupaca zlata u posljednjih nekoliko mjeseci Kina, koja je usred trgovinskih napetosti s SAD-om i možda nastoji diversificirati svoje trilijune dolara u rezervama. Indija možda slijedi sličnu taktiku diverzifikacije“, rekao je.

Trgovinski rat između SAD-a i Kine poremetio je opskrbne lance, oštetio tržišta i opteretio svjetsko gospodarstvo. Donald Trump je u ožujku objavio kako planira okončati ključne trgovinske preferencije za Indiju i Tursku i obavijestio Kongres o njegovoj “namjeri da im ukine“ povlastice, počevši sa 60-dnevnim odbrojavanjem prije nego što predsjednik može poduzeti mjere na vlastitu odgovornost.

Iako iz indijske središnje banke nisu željeli komentirati, njihovo godišnje izvješće za 2017.-2018. godinu, objavljeno u kolovozu, ukazalo je na nastavak diverzifikacije devizne imovine tijekom godine i da je “aktiviran i zlatni portfelj“.

Diverzifikacija

“Porast američkog deficita i to što Federalne rezerve signaliziraju pauzu kada je riječ o povećanju kamatnih stopa, mogli bi biti čimbenici koji potencijalno mogu prisiliti indijsku središnju banku da doda više zlata u svoje rezerve“, izjavio je Shekhar Bhandari, poslovni direktor za globalne transakcije i plemenite metale pri banci Kotak Mahindra Bank u Mumbaiju.

Indijske devizne rezerve stalno se poboljšavaju, a priljevi inozemnih fondova “su snažni, stoga će kupovina američkih obveznica i zlata pomoći da rupija ostane slabija i da se potakne izvoz“, kazao je.

Indijska rupija, koja je u 2018. godini bila najslabija glavna valuta u Aziji, posljednjih mjeseci jača zbog snažnih priljeva stranih valuta na tržišta dionica i dugova. Ulagači, međutim, ostaju oprezni zbog mogućeg rizika u obliku povećanja cijena nafte, promjena u globalnoj sklonosti prema riziku i saveznih izbora u zemlji.

Ipak, postoji prostor za još veću diverzifikaciju. Dok su indijski zlatni fondovi deseti po veličini po zemlji, oni čine samo 6,4 posto njegovih rezervi, u usporedbi s više od 70 posto u Njemačkoj i SAD-u, navodi se u izvještaju Svjetskog vijeća za zlato.

“Ovo je argument za daljnje kupovanje“, rekao je Carsten Fritsch, viši analitičar pri banci Commerzbank u Frankfurtu. “Previše je spekulativno reći koliko će zlata indijska središnja banka kupiti ove godine. Ipak, te bi količine mogle biti veće nego prošle godine.“

Izvor: www.bloomberg.com

Središnje banke nezasitne kada je riječ o zlatu Reviewed by on . Indijska središnja banka ove će se godine vjerojatno pridružiti kolegama u Rusiji i Kini, kupujući zlato i tako povećavajući svoje rekordne udjele, što će dodat Indijska središnja banka ove će se godine vjerojatno pridružiti kolegama u Rusiji i Kini, kupujući zlato i tako povećavajući svoje rekordne udjele, što će dodat Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori