Petak , 25.10.2024.

Početna » Novosti » Treba li se svijet pripremiti za povratak na zlatni standard?

Treba li se svijet pripremiti za povratak na zlatni standard?

29.08.2019. / 14:34 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Zlato je  posljednjih tjedana potpuno opravdalo svoju odliku sigurnog utočišta. Spot cijena zlata 13. kolovoza je dosegnula cijenu od 1.535,11 dolara za uncu, što je najviša razina od 2013. godine.

Vrijednost zlata raste

Cijena zlata u budućnosti bi mogla doseći 1.800 dolara za uncu, a u međuvremenu će se povećavati rasprava o povratku svijeta na zlatni standard. Ovih je dana globalna tržišna struktura doživjela ogromne promjene. Sjedinjene Američke Države se povlače iz multilateralne arene u svrhu zaštite i poboljšanja vrijednosti vlastitog tržišnog prostora.

Kao rezultat toga, znakovi strukturnih prilagodbi na svjetskom tržištu postaju sve očitiji, ali još uvijek su daleko od podizanja opće svijesti globalne financijske zajednice. Zapravo, mnogi se i dalje nadaju da se takva strukturna prilagođavanja neće dogoditi, pa se tržište može vratiti u stara vremena.

Ipak, nemoguće se vratiti u prošlost, jer se strukturne prilagodbe temelje na globalnom suficitu kapitala i ozbiljnom prekomjernom kapacitetu, što bi moglo uzrokovati ozbiljne svjetske ekonomske i financijske krize.

Kakav bi bio ishod?

Najznačajnija promjena je povratak zlatnom standardu. Kako su suficit kapitala i prekomjerni kapacitet vršili veliki pritisak na svjetskom tržištu, svjetski se financijski sustav također pokušava prilagoditi ogromnim promjenama koje su usredotočene na status dolara. Iz perspektive globalnog financijskog sustava, dolar je super valuta koja uživa snažnu podršku globalne geopolitike.

Status super valute trebao bi biti nepokolebljiv, ali problem je u tome što se SAD same žele odreći tog statusa i slijediti budućnost koju karakterizira slobodni stil američkog predsjednika Donalda Trumpa, ostavljajući tako svjetsko tržište u neizvjesnosti.

Kako će izgledati valute “nakon ere dolara“?

Koja valuta može zamijeniti status dolara? Zapravo, ovo će biti proces kontinuiranih kušnji. Konferencija u Bretton Woodsu teško bi uspjela u trenutnom vremenu, pa se nova super valuta mora odabrati opsežnim eksperimentiranjima.

Prije svega, tu su digitalne valute. Vlade u raznim zemljama ulažu napore u tom pogledu, a tržišne snage razvijale su i razne digitalne valute poput Bitcoina i Libre. Ali one su daleko od toga da ih globalna tržišta općenito priznaju i vjeruju im, a daleko su i od toga da dobiju podršku velikih gospodarstava.

Drugo, regionalne valute, uključujući euro. Političari diljem svijeta zapravo su propustili mnoge prilike nakon Drugog svjetskog rata, jer je svjetska politika ozbiljno narušila globalni financijski poredak, ali to nitko ne bi priznao. Rezultat je slabljenje statusa regionalnih valuta, poput eura.

Ono što preostaje je zlatni standard. Nakon propasti sustava iz Bretton Woodsa, ispitivanje zlatnog standarda nikad nije prestalo. Zlatni standard u biti predstavlja svjetski financijski poredak. Kad se stari financijski poredak suoči s propašću, potrebno je stvoriti novi financijski poredak. Kad su Sjedinjene Američke Države razdvojile vrijednost dolara od zlata, zapravo su se obvezale preuzeti odgovornost svjetskih financija, na temelju kojih je formiran novi financijski poredak. Upravo je taj financijski poredak omogućio SAD-u da uživa ogromne razvojne dividende.

Sada, SAD nisu voljne nastaviti preuzimati i ispunjavati takve odgovornosti za trenutni svjetski financijski poredak, a Trump je kontinuirano intervenirao u rad Feda i poredak globalnog financijskog tržišta. Ovaj razvoj ukazuje na nužnost traženja i izgradnje novog financijskog poretka, što je temeljna osnova za ponovno uspostavljanje zlatnog standarda na svjetskom financijskom tržištu.

Povratak na zlatni standard

Dakle, zlatni standard je pokušaj svjetskog tržišta i financijskog sustava da uravnoteži “Trumpovu budućnost“. To znači da će SAD moći krenuti svojim putem, a Amerikanci će imati pravo paziti na sebe. Druge svjetske države također će imati pravo vlastitog izbora.

Drugim riječima, ovo će biti proces ponovnog uspostavljanja ravnoteže na svjetskom financijskom tržištu, prisiljavajući SAD da se suoči s problemima. Treba se odlučiti: ispuniti obveze i odgovornosti za međunarodno financiranje ili napustiti međunarodni status dolara, omogućujući tako da dolar postane zajednička valuta.

Za SAD je zlatni standard izbor koji se ne može izbjeći. Postojanje izbora je jako važno. Zemlje diljem svijeta uzele bi svoje zlatne rezerve pohranjene u SAD-u, ali i dalje ostaje velik upitnik oko odgovora SAD-a. Središnje banke povećale bi svoje udjele zlatnih rezervi kako bi se pripremile za povratak na zlatni standard. Cijene zlata će rasti, a to će utjecati i na dolarsku imovinu i cijene energije.

Pored toga, najvažnije je jesu li Sjedinjene Američke Države spremne prihvatiti bilo kakve velike promjene ili se žele vratiti starom financijskom poretku i odustati od svog trenutnog puta.

Izvor: www.globaltimes.cn

Treba li se svijet pripremiti za povratak na zlatni standard? Reviewed by on . Zlato je  posljednjih tjedana potpuno opravdalo svoju odliku sigurnog utočišta. Spot cijena zlata 13. kolovoza je dosegnula cijenu od 1.535,11 dolara za uncu, š Zlato je  posljednjih tjedana potpuno opravdalo svoju odliku sigurnog utočišta. Spot cijena zlata 13. kolovoza je dosegnula cijenu od 1.535,11 dolara za uncu, š Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori