Petak , 25.10.2024.

Početna » Novosti » Zlato će u Novu godinu uči sa stilom

Zlato će u Novu godinu uči sa stilom

30.12.2019. / 11:54 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Zlato je ove godine još jednom uspjelo iznenaditi trgovce cijenama koje su se povećale usporedno s rekordno visokim dionicama. Analitičari predviđaju da će se ovaj trajni porast nastaviti s većim dobicima tijekom prvog tjedna Nove godine.

Odlična godina za žuti metal

Zlato je na Badnjak prešlo granicu od 1.500 dolara za uncu, pri čemu su se futures ugovori za zlato za veljaču na grani njujorške robne burze Comex trgovali na 1.516,10 dolara, što je tjedni rast od oko 2,4 posto.

Prošlotjedni rezultati bili su najbolji od kolovoza. Sveukupno, zlato je do danas poraslo za oko 18 posto.

Kraj prosinca je povijesno povoljno vrijeme za zlato. Cijene obično rastu krajem godine i početkom siječnja, rekao je tržišni strateg iz brokerske tvrtke RJO Futures Phillip Streible. Dodao je da plemeniti metal ima potencijal za daljnji rast i sljedećeg tjedna.

Odgovori na globalne nesigurnosti

“Napokon smo probili granicu. Sezonski, cijena zlata počinje rasti otprilike od Božića do prvih nekoliko tjedana u siječnju. Zlato može sljedeći tjedan porasti i više. Čini se da će još jednom pokušati probiti granicu od 1.525 do 12.50 dolara“, rekao je Streible.

Trgovci pažljivo promatraju političke i trgovinske naslove kako tržišta ulaze u novu godinu. Nadaju se da će nova godina donijeti odgovore na neke velike globalne nesigurnosti, uključujući trgovinske carine, američke predsjedničke izbore, Brexit i globalni rast.

Povećana potražnja za zlatom

Ulagači su optimistični u vezi s američko-kineskim trgovinskim pregovorima, preusmjeravajući pozornost na poboljšano stajalište potrošača kada je u pitanju zlato u 2020. godini, rekao je Kitcov tehnički analitičar Jim Wyckoff.

“Izgleda da se trgovci plemenitim metalima više fokusiraju na povećanu potražnju potrošača za zlatom u novoj godini, jer su SAD i Kina gotovo postigle djelomični trgovinski sporazum“, rekao je Wyckoff. “Očekivana bolja potražnja potrošača nadjačava negativne aspekte vođenja dionica, povlačeći sredstva iz sigurnih metala“, kaže.

Gledajući unaprijed, zlato bi moglo imati dodatne dobitke na temelju tehničkog pozicioniranja, dodao je Wyckoff.

“Zlato je u posljednja dva tjedna zauzelo snažniji tehnički stav. Kratkoročni trend se pojavio, sugerirajući kretanje prema višim cijenama početkom siječnja“, rekao je.

Zašto se zlato diže zajedno s dionicama?

Pozicioniranje zlata postalo je pozitivnije jer se ulagači štite od potencijalnih negativnih rizika 2020. godine, rekao je analitičar RBC-a.

“Imali ste visoke kamatne stope, rekorde na burzi dionica, a dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, iznosio je 97 bodova. Kada zlato ne reagira na uobičajene nepovoljne vjetrove, to je pozitivan znak za cijenu“, rekao je Gero. “To je zaštita od mogućnosti iznenadnih negativnih vijesti. Zanemarujući negativnosti u tehničkom smislu, zlato je postalo pozitivno“, smatra.

Zaštita od rizika

Trenutno postoji mnogo razloga zbog kojih investitori posjeduju zlato u svom portfelju, što povećava potražnju, napomenuo je Gero.

Zlato nastavlja u svom novom rasponu trgovanja od 1.480 do 1.530 dolara. To podupiru ulagači koji razmatraju nadolazeće političke, ekonomske, trgovinske i carinske vijesti sljedeće godine. Mnogo je razloga da, osim američkih investitora, ulagači u Južnoj Americi, Bliskom Istoku i eurozoni posjeduju zlato. Američki ulagači traže zaštitu od rizika rekordnih cijena dionica, svrgavanja predsjednika i zabrinjavajućih nadolazećih izbora“, objasnio je.

Uz toliko profita od porasta cijena dionica, prirodno je da će ulagači htjeti dio ulaganja diversificirati iz rizične imovine u zlato, dodao je Streible.

“Na kraju godine, mnogo ljudi gleda svoje portfelje kapitala i kapital je vrlo visok. Posve je logičnog uzeti dio novca iz dionica i raspodijeliti ga u druge razrede imovine. Tako plemeniti metali dobivaju dio novca“, rekao je.

Pazite na zaradu

“Unatoč zamahu u kupovini zlata, tržište plemenitih metala moglo bi naići na ostvarenje dobiti“, izjavio je za Kitco News direktor istraživanja CPM grupe Rohit Savant.

“Gotovo se sva imovina povećava. Možda će doći do naglog porasta cijena povezanih sa zamahom. Vidljiva je prilična količinu otpora na razini od 1.520 do 1.525 dolara“, rekao je, osvrćući se na futures ugovore za zlato za veljaču. “Dakle, možda doći do ostvarenja dobiti, ali hoće li se to dogoditi sljedeći tjedan, teško je reći“, kaže.

Podaci će biti ograničeni ovog tjedna zbog proslava Nove godine. Najveće vijesti u tjednu bit će nakon sastanka FOMC-a u četvrtak.

Izvor: www.kitco.com

Zlato će u Novu godinu uči sa stilom Reviewed by on . Zlato je ove godine još jednom uspjelo iznenaditi trgovce cijenama koje su se povećale usporedno s rekordno visokim dionicama. Analitičari predviđaju da će se o Zlato je ove godine još jednom uspjelo iznenaditi trgovce cijenama koje su se povećale usporedno s rekordno visokim dionicama. Analitičari predviđaju da će se o Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori