Petak , 25.10.2024.

Početna » Novosti » Cijena zlata je dosegnula novu rekordnu razinu

Cijena zlata je dosegnula novu rekordnu razinu

20.02.2020. / 11:05 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Cijena zlata ponovno je povećala dobit. U trenutku pisanja, zlato se trgovalo po cijeni od 1.607,66 dolara za uncu, nakon što se kretalo između niskih 1.599,65 i 1.611,24 dolara. Sredinom tjedna na tržište plemenitih metala ponovno se pojavio apetit za rizikom, budući da se nastavio trend otkupa.

Američki dolar ponovo je na dobitku, a njegov je indeks porastao na oko 45-mjesečnu najvišu vrijednost.

Novi vrhunci

Inače, na povezanim tržištima, burzovni indeks S&P500 je preko noći napravio novi vrhunac, ojačan kineskim poticajnim mjerama. Ključni događaj za američki dolar dogodio se na sastanku Federalnih rezervi. Međutim, nisu učinili ništa bombastično, što je rezultiralo prigušenim odgovorom u prostoru deviznih valuta i plemenitih metala.

Ipak, u ostatku tjedna predstoji Philadelphia Fed pokazatelj poslovnih očekivanja, koji se često smatra najreprezentativnijim barometrom regionalne proizvodnje s obzirom na kombinaciju industrija u regiji Federalne banke u Philadelphiji.

“Očekuje se da će Philadelphia Fed indikator zabilježiti pad na 11 s dosadašnjih 17. To bi, ako se potvrdi, izazvalo zabrinutost zbog utjecaja koronavirusa na američku proizvodnju“, smatraju analitičari iz ANZ banke. “Podaci o PMI-u (Indeks menadžera nabave) dolaze u petak pa ćemo imati bolju predodžbu koliko su otporne Sjedinjene Države“, dodali su.

Snažan utjecaj koronavirusa

Tehnički gledano, zlato se susreće s nepovoljnim okolnostima i sezonalnost bi ga krajem mjeseca mogla baciti u medvjeđe ruke. Ako rizik od koronavirusa splasne, mogli bismo ponovno vidjeti slučaj slabljenja za sigurna utočišta. Već primjećujemo snažan rast CRB indeksa i cijene sirove nafte, a duboka korekcija cijene bakra iznad 38,2 posto mogla bi potvrditi bikovski trend roba.

“Retrospektivno gledajući, pojačava se i naše viđenje da smo postigli vrhunac straha od koronavirusa“, tvrde analitičari iz TD Securities. “Bazni metali su se u velikoj mjeri oporavili od najnižih vrijednosti u veljači. S tim da se energetska tržišta prilagođavaju, a globalne dionice se također trguju po znatno višoj razini. Ipak, zlato i dalje maršira prema višegodišnjim maksimumima“, dodaju.

Ruske sankcije mogu pojačati potražnju za žutim metalom

Analitičari TD Securities tvrde da je “potražnja za sigurnim utočištem možda osigurala privremeni poticaj marginalnoj potražnji. Ruske sankcije također mogu pojačati kratkoročnu potražnju za žutim metalom. Ipak strukturalnu ponudu zlata pokreće stvarno suzbijanje stopa od strane središnjih banaka. Svijet je prepun likvidnosti, a ljestvica za daljnju podršku od strane središnje banke daleko je niža nego za povećanje kamatnih stopa. Asimetrične reakcije globalnih središnjih banaka i dalje će podržavati zlato do 2020. godine“.

S cijenama koje prelaze 1.600 dolara za uncu, jedna velika američka banka poništava svoje projekcije za godinu.

Cijena zlata približava se razini od 1.700 dolara po unci

Citigroup banka očekuje da zlato dostigne cijenu od 1.700 dolara po unci u narednih šest do 12 mjeseci. Dodaju da bi cijenu od 2.000 dolara moglo dostići u narednih 12 do 24 mjeseca.

Iza ovog optimističnog stava stoji otpornost zlata u svjetlu često rastućih tržišta dionica i snažnog američkog dolara, izjavili su u srijedu Citijevi analitičari na čelu s Edom Morseom.

Zlato nastavlja biti sigurno utočište

Zlato bi trebalo nastupiti kao konveksna zaštita makro imovine, otporna tijekom rastućih apetita za rizikom na tržištu, ali i bolja zaštita tijekom rasprodaja i skoka dionica“, napisali su analitičari.

Ulagači su sve više zabrinuti kamo ekonomija ide. Tu su i predstojeći američki izbori i mnoge neizvjesnosti koje još uvijek okružuju američko-kineski trgovinski rat, napominju analitičari.

Zlato također ima koristi od ekonomskog pada zbog koronavirusa jer plemeniti metali mogu “nadmašiti učinak na tržištu rizika ako koronavirus ostavi trag u lancima opskrbe, a time i američkoj zaradi“, istaknuo je Morse.

Proboj kritične razine

Povrh svega, okruženje s niskim kamatama podupire veće cijene, pri čemu će ih Federalne rezerve vjerojatno dodatno smanjiti.

Zlato je iznenadilo ulagače ovaj tjedan jer je probilo kritičnu razinu od 1.600 dolara za uncu. Povećavši cijenu za više od 1 posto u danu uslijed strahovanja od značajnijeg ekonomskog utjecaja koronavirusa.

U srijedu su cijene futures ugovora za zlato za travanj nastavile svoj rast. Zadnje su se trgovali po cijeni od 1,609.80 dolara, što je porast od 0,39 posto.

Izvor: www.fxstreet.com, www.kitco.com

Cijena zlata je dosegnula novu rekordnu razinu Reviewed by on . Cijena zlata ponovno je povećala dobit. U trenutku pisanja, zlato se trgovalo po cijeni od 1.607,66 dolara za uncu, nakon što se kretalo između niskih 1.599,65 Cijena zlata ponovno je povećala dobit. U trenutku pisanja, zlato se trgovalo po cijeni od 1.607,66 dolara za uncu, nakon što se kretalo između niskih 1.599,65 Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori