Petak , 25.10.2024.

Početna » Novosti » Stručnjaci savjetuju da je sada idealno vrijeme za kupnju zlata

Stručnjaci savjetuju da je sada idealno vrijeme za kupnju zlata

24.03.2020. / 13:05 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Zlato je odlično obavilo svoj posao tijekom krize zbog pandemije COVID-19 i nastavit će raditi svoj posao i u buduće. Prema podacima iz tvrtke Sprott Asset Management, u sljedeće tri godine, zlato će biti superiorno.

“Dionice ruda zlata i plemenitih metala žrtve su panične prodaje na svim financijskim tržištima“, napisao je stariji menadžer tvrtke John Hathaway.

Rasprodaja žutog metala

Rasprodaja dragocjenog metala u ožujku izgleda vrlo slično onome što se dogodilo tijekom financijske krize 2008., što je na kraju dovelo do velikog rasta zlata. Ovaj će se trend kretanja vjerojatno ponoviti 2020. godine, naglasio je Hathaway.

“Kada se generalna prodaja krajem 2008. iscrpila, dionice zlata i zlatnih rudnika ostvarile su vrhunske apsolutne i relativne performanse u sljedeće tri godine. Vjerujemo da će se ovaj obrazac vjerojatno ponoviti nakon ove rasprodaje“, naveo je u izvještaju objavljenom prošlog tjedna.

Najvažnija priča proizašla iz panike COVID-19 bila je deflacija financijske imovine. Osim toga dionice su u ponedjeljak još uvijek bile nisko, čak i nakon lavine odgovora monetarne politike širom svijeta.

Mogućnost recesije

“Tržišta koja su bila cijenjena zbog savršenstva, sada se moraju suočiti s mogućom recesijom, povećanjem fiskalnog deficita i vrlo realnom mogućnošću kontinuiranog tržišta medvjeda“, napisao je Hathaway.

Čak i nakon završetka kaosa zbog pandemije COVID-19, Sprott ne očekuje da će se procjena financijske imovine vratiti na razine koje su bile prije novonastale situacije. “Vrednovanja su vođena psihologijom ulagača, utjecajem i likvidnošću potrebnom za podršku utjecaja. Sve troje može biti kritično ugroženo u skoroj srednjoročnoj budućnosti“, istaknuo je Hathaway.

Pozitivni rezultati za zlato

Iako trenutno traje rasprodaja zlata, ono i dalje uspijeva ostvariti pozitivne rezultate iz godine u godinu.

“Zlatne poluge su porasle za 0,73 posto od 17. ožujka, u usporedbi sa -25,17 posto za S&P 500 indeks. Podaci za 12 mjeseci (od 17. ožujka 2020.) još su impresivniji. Zlato je ostvarilo dobit od 17,19 posto nasuprot – 8,54 posto za indeks S&P 500“, rekao je Hathaway.

Lekcija iz povijesti – zlato raste

Gledajući prema naprijed, još bolje stvari slijede za zlato i rudare zlata. Zato je, smatra Hathaway, sada pravo vrijeme za kupnju.

“Tijekom kreditne deflacije u 1930-ima, dionice zlata i zlatnih rudnika dobro su se pokazale u relativnom i apsolutnom smislu. Kada su zbog deflacije vlasnici kredita na gubitku i ne može se vjerovati drugim ugovornim stranama, zlato je krajnje sigurno sredstvo. U tridesetima su cijene metala porasle. Troškovi proizvodnje zlata su pali i rudari su ostvarili snažnu zaradu i plaćali visoke dividende. Vjerujemo da je ovo slijed koji će se ponoviti“, objasnio je.

Rudari su među rijetkima na dobitku

Rudari će biti izuzetak ove godine, što je “jedna od rijetkih industrija“ koja će izvijestiti o snažnim godišnjim dobicima u 2020. godini. A možda i u 2021. godini, dodao je Hathaway.

Izvor: www.kitco.com

Stručnjaci savjetuju da je sada idealno vrijeme za kupnju zlata Reviewed by on . Zlato je odlično obavilo svoj posao tijekom krize zbog pandemije COVID-19 i nastavit će raditi svoj posao i u buduće. Prema podacima iz tvrtke Sprott Asset Mana Zlato je odlično obavilo svoj posao tijekom krize zbog pandemije COVID-19 i nastavit će raditi svoj posao i u buduće. Prema podacima iz tvrtke Sprott Asset Mana Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori