Petak , 25.10.2024.

Početna » Novosti » Pad vrijednosti valuta pozitivno utječe na zlato

Pad vrijednosti valuta pozitivno utječe na zlato

20.08.2020. / 11:15 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Cijena zlata će produžiti svoj rekordan rast zbog “velikog pada vrijednosti valute“ i očekivanja za daljnje poticaje, navodi investicijska tvrtka SkyBridge Capital.

Pad vrijednosti valuta

“Kada razmišljate o padu valute, pitanje je protiv čega će dolar oslabiti u odnosu na svijet. A kada gledate širom svijeta, teško je biti uzbuđen zbog alternativnih valuta”, rekao je Troy Gayeski, glavni direktor za investicije i viši upravitelja portfelja. Pritom je nabrojio valute poput eura, juana i novih tržišta. “Dakle, zlato je očito prirodna alternativna valuta“.

Plemeniti metal popeo se na rekordnih znatno više od 2.000 dolara za uncu ranije ovog mjeseca. Doduše, cijene su se od tada srušile. To je uslijedilo jer su središnje banke, uključujući Federalne rezerve, objavile ogroman poticaj za potporu gospodarstvima povrijeđenima pandemijom koronavirusa. To je potaknulo oklade da će papirne valute izgubiti na vrijednosti kako skoči ponuda novca. Goldman Sachs Group Inc. zlato naziva najboljom valutom i predviđa više dobiti.

Rast cijena zlata do kraja godine

Zlato je “prilično bogato u odnosu na naftu ili drugu fizičku robu. Ali nije cijenjeno gotovo kao rast ponude novca od svog prethodnog vrhunca u rujnu 2011.“, rekao je Gayeski u intervjuu. “Ne bi nas iznenadilo da se već krajem sljedeće godine cijena zlata kreće oko 2.100 do 2.200 dolara za uncu“.

Spot cijena zlata dosegla je najviši maksimum od 2,075,47 dolara za uncu 7. kolovoza kada je dolar oslabio i realne kamatne stope pale znatno ispod nule. U četvrtak se popela za 1,1 posto, na 1.950 dolara, što je porast od skoro 29 posto ove godine. Cijene su se ublažile usred tjedna nakon Fedova ubrizgavanja likvidnosti, udaljavajući se od koraka koji bi podcrtao opredjeljenje za produženo razdoblje ultra labave politike.

Pokretač zlata

Konačno, pokretač zlata je “ogromno smanjenje vrijednosti valute, posebno u SAD-u“, rekao je Gayeski.

SkyBridge, koji upravlja sa 7,35 milijardi dolara, ima oko 3 posto izloženosti zlatu, s većinom pozicija zauzetih u posljednja dva mjeseca. Primarne izloženosti upravitelja sredstava namijenjene su američkim generativnim strategijama novčanog toka poduprtih materijalnim sredstvima, uključujući vrijednosne papire zaštićene hipotekom.

Nastavak inflacije

Iako posljednja runda razgovora o fiskalnim stimulacijama još nije donijela sporazum, Fed je već uvećao svoju bilancu za oko 2,8 trilijuna dolara ove godine. Goldman je upozorio da američka politika izaziva strah od degradacije.

Fed će vjerojatno povećati kupovinu imovine, a dolazi i do više fiskalnih poticaja, prema Gayeskiju. “Sve to je na strani tržišta zlata, koje uglavnom vodi rast novčane ponude i propadanje dolara za razliku od stvarnih strahova od inflacije“, rekao je. “Nadalje, očekujte nastavak inflacije imovine mnogo prije nego što se stvarna inflacija ikad pojavi“.

Izvor: www.bloomberg.com

Pad vrijednosti valuta pozitivno utječe na zlato Reviewed by on . Cijena zlata će produžiti svoj rekordan rast zbog “velikog pada vrijednosti valute“ i očekivanja za daljnje poticaje, navodi investicijska tvrtka SkyBridge Capi Cijena zlata će produžiti svoj rekordan rast zbog “velikog pada vrijednosti valute“ i očekivanja za daljnje poticaje, navodi investicijska tvrtka SkyBridge Capi Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori