Petak , 25.10.2024.

Početna » Novosti » Cijena zlata će za nekoliko mjeseci ponovno dosegnuti razinu od 2.000 dolara za uncu

Cijena zlata će za nekoliko mjeseci ponovno dosegnuti razinu od 2.000 dolara za uncu

08.12.2020. / 14:04 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Unatoč nekim kratkoročnim preprekama, zlato će se u sljedećih nekoliko mjeseci vratiti na svoj vrhunac od 2.000 dolara za uncu, navodi Standard Chartered.

Najveći neto otkupi od 2016. godine

U studenom je zlato prekomjerno prodano, a cijene su pale znatno ispod 1.800 dolara za uncu. U studenom su zabilježeni i najveći odljevi proizvoda kojima se trguje na burzi (ETP) od studenog 2016. godine.

“Privremene procjene podrazumijevaju neto odljev od 112 tona u studenom. [To] sugerira da su neto otkupi bili najveći od studenog 2016., od posljednjih američkih izbora”, rekla je analitičarka plemenitih metala Standard Chartereda Suki Cooper. “Ako se odljevi nastave trenutnim tempom, prosinac bi bio drugi po veličini zabilježen, tek iza odljeva u travnju 2013.”

Nagli pad cijena

Nagli pad cijena također sugerira da su slabe duge pozicije izbačene, dodao je Cooper.

To za zlato znači da će se, unatoč kratkotrajnom otporu na određenim razinama, plemeniti metal u prvom tromjesečju iduće godine vjerojatno vratiti na 2.000 dolara za uncu, istaknula je Cooper.

Sveukupni makro pokretači i dalje podržavaju zlato, uključujući slabiji američki dolar i labavu monetarnu politiku širom svijeta.

“Iako je osjetljivo trgovanje nižim opsegom vjerojatno kratkoročno, osim kratkoročnih korekcija, slabiji dolar, negativne realne stope, zabrinutost zbog inflacije i očekivanja daljnjeg fiskalnog poticaja usred prilagodljive monetarne politike vjerojatno će zadržati rizik cijene zlata iskrivljen prema gore”, napisala je Cooper.

Uvođenje cjepiva protiv koronavirusa

Uvođenje cjepiva i ekonomski oporavak od koronavirusa vjerojatno će se osjetiti do druge polovice sljedeće godine, što u međuvremenu ostavlja potencijal za rast cijena zlata.

„Uvođenje cjepiva omogućit će nastavak putovanja i turizma, podržavajući gospodarski oporavak. Očekujemo da će se rast globalnog BDP-a vratiti na 4,8 posto u 2021. godini od smanjenja od 3,8 posto u 2020. Očekujemo da će cjepiva dobiti regulatorno odobrenje u sljedećim tjednima, a uvođenje započeti početkom 2021. Međutim, malo je vjerojatno da će pozitivan utjecaj na rast u potpunosti osjetiti do drugog tromjesečja 2021.”, objasnila je Cooper.

Povratak u normalu

Tržište je vijesti o cjepivima protumačilo kao povratak u normalu. Međutim, ulagači ne mogu zaboraviti na razinu likvidnosti i duga, koji još uvijek podržavaju zlato, napomenula je Cooper.

“Znatan odgovor politike 2020. godine također je ostavio ormar za politike relativno golim u 2021. godini; to bi kreatorima politike ostavilo manje manevarskog prostora u slučaju novog šoka. Dugoročnija prilagodljiva monetarna politika i neviđeni fiskalni poticaj nagovještavaju cijene zlata”, rekla je.

Prostor za zlato ostaje vrlo likvidan u usporedbi s dionicama i obveznicama, dodala je Cooper.

“Tržište zlata i dalje je vrlo likvidno u usporedbi s dionicama i obveznicama i ostalo je likvidno kroz nedavni pad cijena, ali došlo je do pomaka prema OTC tržištu; najnoviji podaci sugeriraju taktičko kratko pokrivanje ”, rekla je.

Izvor: Kitco
Izvor: Kitco

Izvor: www.kitco.com

Cijena zlata će za nekoliko mjeseci ponovno dosegnuti razinu od 2.000 dolara za uncu Reviewed by on . Unatoč nekim kratkoročnim preprekama, zlato će se u sljedećih nekoliko mjeseci vratiti na svoj vrhunac od 2.000 dolara za uncu, navodi Standard Chartered. Najve Unatoč nekim kratkoročnim preprekama, zlato će se u sljedećih nekoliko mjeseci vratiti na svoj vrhunac od 2.000 dolara za uncu, navodi Standard Chartered. Najve Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori