Petak , 25.10.2024.

Početna » Novosti » Cijena zlata bi do Božića mogla iznositi 1.925 dolara

Cijena zlata bi do Božića mogla iznositi 1.925 dolara

22.12.2020. / 12:41 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Kako ova burna godina završava, čini se da se cijena zlata pozicionirala na rast na kraju godine, jer se tržišta klade na veći poticaj sljedeći tjedan, rekli su analitičari za Kitco News.

Cijena zlata pokušala je ovaj tjedan prijeći ključnu razinu psihološkog otpora od 1.900 dolara za uncu, ali se u petak smjestila tek ispod te razine. Futures ugovori za zlato za veljaču na njujorškoj burzi Comex posljednji put su se trgovali po cijenama od 1.888,70 dolara. To je 2,5 posto više u odnosu na tjedan.

Zlato je ovog tjedna zabilježilo dobit od gotovo 70 dolara jer je predsjednik Federalne rezerve Jerome Powell naglasio da će središnja banka nastaviti s kupnjom imovine dok “posao ne bude dobro i istinski obavljen”.

“Imamo fleksibilnost da pružimo više smještaja”, dodao je Powell. “Pitanje je prolazak kroz sljedeća četiri i šest mjeseci. Očito će tamo biti potrebna pomoć.”

Ciljana cijena do Božića

Cilj zlata da dosegne cijenu od 1.925 dolara do Božića i dalje je nadohvat ruke, rekao je direktor globalne trgovine Kitco Metals Peter Hug.

“Powell je svoje stavove vrlo jasno stavio do znanja i nije predvidio nikakvu vrstu pooštravanja do 2023. To znači najmanje dvije godine Feda koji ukazuje na laku monetarnu politiku i fleksibilno ciljanje inflacije”, rekao je Hug u petak.

Hug ostaje vrlo konstruktivan prema zlatu sve dok se globalno gospodarstvo ne počne normalizirati u trećem tromjesečju sljedeće godine.

“Iz fiskalne perspektive i perspektive središnje banke i dalje će biti prilagodljivi, što će umanjiti deficit i naštetiti američkom dolaru. U tom kontekstu morate biti konstruktivni prema plemenitim metalima”, rekao je Hug.

Dva su temeljna pokretačka pokreta koja podržavaju više cijene sljedećeg tjedna, rekao je robni strateg TD Securities Daniel Ghali.

“Mišljenja smo da se zlato trguje jeftino u odnosu na realne stope, a plemeniti metal će igrati nadoknadu. Istodobno, neposredni impuls za veće cijene radije je povezan s CTA programom kupnje, kao odgovor na jačajući zamah “, rekao je Ghali. “Fedova odluka da kvantitativno ublažavanje poveže s ekonomskim ishodima i dalje podupire ideju rasta i prekoračenja inflacije, što bi dugoročno trebalo osigurati makronaponski vjetar za zlato.”

Američki poticaj i Brexit

Dvije ključne točke dnevnog reda sljedećeg tjedna su američki fiskalni poticaji i Brexit.

“Investitori su i dalje usredotočeni na to mogu li političari u Europi preko dogovora postići dogovor o Brexitu, kao i može li Kongres izbjeći gašenje vlade”, rekli su stratezi ING FX-a. “Pristrani smo napretku u oba slučaja i nastavku ovogodišnjeg mekog dolarskog okruženja.”

Kongresu je preostalo još samo nekoliko sati da izbjegne zatvaranje vlade i finalizira paket pomoći za koronavirus u iznosu od 900 milijardi dolara.

“Tijekom ovog vikenda znat ćemo hoće li se dogoditi paket poticaja. Tržište već očekuje 900 milijardi dolara. Svako razočaranje moglo bi biti negativno”, rekao je Hug.

“Druga točka dnevnog reda su pregovori o Brexitu. Trenutno je bolje od izgleda 50:50 da će Velika Britanija napustiti EU bez trgovinskog sporazuma, a to će biti pozitivno za metale sljedeći tjedan,” dodao je.

Brexit bez dogovora stvorio bi strah i neizvjesnost i potaknuo zlato, objasnio je Hug. “Moglo bi doći do financijske dislokacije između Londona i Europe. To stvara strah, a Europljani bi se onda okrenuli kupnji zlata.”

Razine cijena

Hug očekuje da će sljedeći tjedan otpor doseći 1.900 dolara, jer bi zlato moglo pokušati doći na 1.925 dolara.

Ghali pažljivo promatra razinu od 1.920 dolara sljedeći tjedan, koju opisuje kao “osnovnu razinu” koju treba probiti prije nego što završi razdoblje konsolidacije. S negativne strane, bio je optimističan da bi se mogla zadržati razina od 1.850 dolara.

“Algoritmi traže da cijene ostanu iznad raspona od 1.880 dolara po unci kako bi se zadržao tijek kupnje. Zlatne bube također traže proboj sjeverno od raspona od 1.920 dolara za uncu. To bi tehnički predstavljalo kraj konsolidacijskog razdoblja s cijene koje se odvajaju od bikovskog trenda. S obzirom na relativnu jeftinoću zlata i kontinuirani algoritamski tijek kupnje, mogli bismo odmah uočiti proboj “, rekao je.

Viši tržišni strateg LaSalle Futures Group Charlie Nedoss istaknuo je 1.914 dolara kao snažnu razinu otpora sljedeći tjedan. Nedoss je također primijetio da će, ako zlato padne ispod 1.877 dolara sljedeći tjedan, ići u defenzivu.

Podaci za gledanje

Što se tiče podataka, tržišta će u utorak budno pratiti posljednje brojke američkog BDP-a u trećem kvartalu. Na dnevnom redu su i postojeća prodaja kuća u utorak, kao i indeks cijena kuća i prodaja novih kuća u srijedu.

Analitičari će također gledati PCE indeks cijena i osobnu potrošnju u srijedu, kao i zahtjeve za nezaposlene u četvrtak i trajne dobre narudžbe.

“Predstojeći protok podataka uključuje osobnu potrošnju, koja će vjerojatno biti slaba s obzirom na slabe maloprodajne brojeve maloprodaje, ali proizvodni podaci sugeriraju da će trajna roba biti relativno čvrsta”, rekao je glavni međunarodni ekonomist ING-a James Knightley.

Izvor: www.kitco.com

Cijena zlata bi do Božića mogla iznositi 1.925 dolara Reviewed by on . Kako ova burna godina završava, čini se da se cijena zlata pozicionirala na rast na kraju godine, jer se tržišta klade na veći poticaj sljedeći tjedan, rekli su Kako ova burna godina završava, čini se da se cijena zlata pozicionirala na rast na kraju godine, jer se tržišta klade na veći poticaj sljedeći tjedan, rekli su Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori