Četvrtak , 24.10.2024.

Početna » Novosti » ZLATO vs. BITCOIN

ZLATO vs. BITCOIN

15.02.2024. / 10:27 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Eksponencijalni rast i rastuća popularnost bitcoina i drugih kriptovaluta tijekom protekle godine potaknuli su interes mnogih ulagača. Osim toga, neki društveni utjecajnici dovode u pitanje može li Bitcoin, posebno, igrati sličnu ulogu kao zlato unutar investicijskog portfolija. Međutim, unatoč nekim sličnostima između ova dva sredstva, prije svega njihove ograničene ponude i uloge kao alternativa fiat valutama, postoje i neke temeljne razlike koje ulagači – i potencijalni ulagači – trebaju pažljivo razmotriti. Temeljita analiza Svjetskog vijeća za zlato otkrila je sljedeće:

Izvori potražnje za zlatom su raznolikiji u usporedbi s opskrbom i vlasništvom kriptovaluta, koje su koncentriranije. Iako su kriptovalute doprinijele nekim izuzetno visokim povratima, također su dodale značajan rizik portfeljima. Zlato je visoko likvidno sredstvo, a portfelji s kriptovalutama zapravo bi mogli imati koristi od većih alokacija zlata. Zlato i kriptovalute igraju vrlo različite uloge unutar investicijskog portfolija. Temeljne razlike između zlata i kriptovaluta

  1. Dvostruka priroda zlata Zlato se prepoznaje kao važno i opipljivo skladište bogatstva i oblik razmjene tisućama godina. Vlasnici nisu samo pojedinačni ulagači, već i institucionalni ulagači i centralne banke diljem svijeta. Ima rastuću primjenu u tehnologiji i visokokvalitetnoj elektronici te je izuzetno popularno u nakitu, posebno u Kini i Indiji, gdje ima snažne kulturne i vjerske konotacije. Ova dvostruka priroda zlata, gdje se cijeni i kao ulaganje i kao potrošna roba, razlikuje ga od drugih investicijskih sredstava. Također je često rezultirala snažnim performansama žutog metala tijekom razdoblja ekonomske krize i rasta.

S druge strane, kriptovalute poput Bitcoina su, naravno, digitalne – neopipljive, a izvor njihove potražnje je koncentriraniji, uglavnom za ulaganje. Prema Svjetskom vijeću za zlato, nedavna volatilnost cijene Bitcoina može sugerirati da uglavnom reagira na spekulativni zamah cijena umjesto kao sredstvo za dugoročno čuvanje bogatstva.

  1. Zlato je rijedak prirodni element Iako su i zlato i Bitcoin konačni, gornje zalihe zlata povećavale su se oko 1,7% godišnje posljednjih 20 godina. Nasuprot tome, zalihe Bitcoina trenutno rastu oko 3% godišnje. Osim toga, prostor kriptovaluta iznimno je narastao u posljednjim godinama, i sada postoji tisuće različitih vrsta kriptovaluta, zajedno s Bitcoinom, dostupnih za kupnju putem različitih online platformi.
  2. Vrijednost rizika Bitcoina gotovo je pet puta veća od one zlata Cijena Bitcoina znatno je porasla protekle dvije godine, a 2020. godine četverostruko. Taj rast cijene privukao je pažnju mnogih pojedinačnih ulagača i čak potaknuo neke institucionalne investicije. Međutim, s velikim nagradama često dolazi i veliki rizik, a uzlet cijena Bitcoina također je pratio značajna volatilnost. Bitcoin je bio tri puta volatilniji od S&P 500 u protekle dvije godine i više od četiri i pol puta volatilniji od cijene zlata.

Osim toga, VaR (Value-at-Risk) Bitcoina bio je znatno veći. To znači da su tijekom bilo kojeg tjedna protekle dvije godine ulagači imali 5% šanse da izgube 1.382 američkih dolara za svakih 10.000 uloženih u Bitcoin – gotovo pet puta više od VaR-a za zlato. Stoga Svjetsko vijeće za zlato sugerira da veća izloženost Bitcoin

ili kriptovalutama – a time i veća izloženost riziku – opravdava veću alokaciju zlata radi uravnoteženijeg i raznolikijeg investicijskog portfolija.

  1. Bitcoin još nije dokazao svoju ulogu kao sigurna luka U određenim trenucima, Bitcoin je pokazao ponašanje slično “sigurnoj luci” jer se činilo da se kretao u sličnom smjeru kao neki tradicionalni hedgeovi, uključujući zlato. Međutim, nema dosljednog trenda u tom ponašanju. Na primjer, u ožujku 2020. godine, cijena Bitcoina pala je za više od 40%, završivši mjesec s padom od 25%. Nasuprot tome, dok je cijena zlata prvotno pala za 8% u ožujku, brzo se oporavila na razinu s početka i nastavila uzlaznu putanju kako su ulagači nastavili dodavati hedgeove svojim portfeljima.

Zaključak Zlato se pouzdano smatra učinkovitim skladištem bogatstva tisućama godina. Prema Svjetskom vijeću za zlato, zlato je ponudilo izvor povrata koji se natječe s burzovnim indeksima tijekom različitih vremenskih razdoblja, tradicionalno se dobro ponašalo tijekom razdoblja inflacije i ima visoko likvidno i uspostavljeno tržište. Zlato je odigralo važnu ulogu kao diverzifikator portfelja i često pokazivalo negativnu korelaciju s tržištem tijekom ekonomskih recesija.

Tržište kriptovaluta još uvijek se razvija, a ponašanje njihove cijene čini se potaknutim momentumom oko očekivanja ulagača za visokim povratima. Bitcoin je bio znatno volatilniji od zlata tijekom posljednje dvije godine, stoga dodavanje dodatnog rizika investicijskim portfeljima. Svjetsko vijeće za zlato sugerira da portfelji s visokim alokacijama Bitcoina ili kriptovaluta mogu imati koristi od većih alokacija zlata zbog njegove uloge kao hedža protiv rizika.

U temelju, investitori smatraju da zlato i kriptovalute imaju vrlo različite uloge unutar investicijskog portfolija. Anketa iz 2019. provedena od strane Svjetskog vijeća za zlato otkrila je da investitori smatraju kriptovalute više speculativnim ulaganjem i cijene ih zbog prilike za ostvarivanje kratkoročnih povrata. Zlato, s druge strane, cijeni se zbog svoje strateške uloge u očuvanju bogatstva na dugi rok i njegove pozicije kao hedža protiv rizičnijih investicijskih opcija.

ZLATO vs. BITCOIN Reviewed by on . Eksponencijalni rast i rastuća popularnost bitcoina i drugih kriptovaluta tijekom protekle godine potaknuli su interes mnogih ulagača. Osim toga, neki društveni Eksponencijalni rast i rastuća popularnost bitcoina i drugih kriptovaluta tijekom protekle godine potaknuli su interes mnogih ulagača. Osim toga, neki društveni Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori