Četvrtak , 24.10.2024.

Početna » Novosti » Kvaliteta plemenitih metala

Kvaliteta plemenitih metala

15.02.2024. / 11:07 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

U jednostavnim riječima, pojam ‘bullion’ odnosi se na zlato, srebro i druge plemenite metale u obliku poluga, lingota i novčića. To je oblik u kojem se plemeniti metali trguju na robnim tržištima.

Podrijetlo riječi nije posve jasno, iako postoji opća suglasnost oko toga da potječe iz francuskog jezika. Popularne teorije uključuju ideje da riječ potječe od francuskog izraza ‘bouillon’ (čin kuhanja), ‘bille’ (lingota) ili čak da riječ potječe od francuskog ministra financija Louisa XIII, Claudea de Bulliona. Zlatni bullion definira se svojom masom i sadržajem čistog zlata, što, zajedno s širim ekonomskim silama, određuje njegovu vrijednost.

Proizvodi od zlatnog bulliona

Poluge i lingoti

Dva pojma često povezana sa zlatnim bullionom su ‘lingoti’ i ‘poluge’, pri čemu je najuočljivija razlika njihova veličina. Izraz ‘lingot’ odnosi se na kalupe u koje se lijevaju veće poluge, dok se manje poluge obično izrađuju mintanjem ili utiskivanjem. Iako je klasična slika ona o trezorima punim velikih, teških poluga, bullion je dostupan u različitim veličinama i težinama. Bullion se može kupiti u polugama veličine 1g i rasponu od 1 troy unce, 100g, 500g, 1kg do poluga od 12.5kg.

Novčići

Osim poluga i lingota, zlatni bullion također se proizvodi u obliku novčića od strane raznih kovnica diljem svijeta. Iako možda imaju nominalnu novčanu vrijednost, bullion novčići više sliče polugama nego običnim valutama, a njihova stvarna vrijednost mjeri se množenjem njihovog sadržaja plemenitog metala s cijenom zlata. Primjeri uključuju Bečki Filharmoničar, dukati sa likom Franje Josipa, Zlatni Sovereign, Američki Zlatni Orao, Zlatna Britannia i Kanadski Maple Leaf…

Obično manji od većine poluga, smatraju se fleksibilnim, praktičnim i jeftinim načinom kupnje zlata, budući da im mala veličina čini lako likvidirajuću imovinu u trenucima potrebe ili ako odlučite unovčiti svoje ulaganje.

Čistoća i vrijednost

Vrijednost zlatnog bulliona uglavnom je pokretač potražnje i stoga je ukorijenjena i u njegovoj rijetkosti i kvaliteti.

Rafinerije i trgovci bulliona neće koristiti bilo koje zlato, a njegova prikladnost za upotrebu kao investicijski bullion ovisi o razini njegove čistoće, koja mora biti 24 karata ili 999,9% čisto zlato.

Stoga se bullion razlikuje od drugih zlatnih proizvoda, jer njegova vrijednost nije pogođena umjetničkim radom ili zanatskim vještinama. U tom pogledu znatno se razlikuje od drugih proizvoda poput nakita ili numizmatičkih novčića od plemenitih metala, čije cijene mogu biti pogođene sentimentom temeljenim na njihovoj ljepoti ili rijetkosti. Na primjer, dok cijena numizmatičkog novčića koji komemorira određeni događaj može biti uvećana zbog njegove sakupljivosti, vrijednost zlatnog bullion novčića izračunava se jednostavno množenjem trenutne cijene s njegovim sadržajem čistog zlata.

Upravo ta rijetkost i čistoća čine zlatni bullion toliko popularnim ulaganjem. Postoji samo određena količina zlata koja postoji u svijetu i stoga se ne može proizvesti iz zraka na isti način kao novac, a samim tim ni izgubiti vrijednost na isti način. Iako se zlato ne smatra visoko dobitnom investicijom, izuzetno je popularno među onima koji žele zaštititi dio svojeg bogatstva ulaganjem u imovinu čija će vrijednost izdržati najteže trenutke.

London Bullion Market Association

Standarde kvalitete postavlja London Bullion Market Association (LBMA), čiji se Good Delivery Rules smatraju međunarodnim regulativnim standardom za zlato i srebro bullion. Standardna LBMA zlatna poluga teži oko 400 troy unci i mora imati minimalnu čistoću od 995,0 dijelova/ tisuću čistog zlata (99,5%). Moraju biti označeni serijskim brojem, pečatom rafinerije, njihovom čistoćom i godinom proizvodnje. Poluge srebra moraju sadržavati 999,0 dijelova/ tisuću srebra (99,9%) i moraju pokazivati iste oznake.

Good Delivery List

Sasvim je prirodno da investitor želi biti siguran u kvalitetu svog zlatnog bulliona i znati da zlato koje su kupili dolazi od rafinerije koja zadovoljava Good Delivery standarde koje je postavila LBMA. Good Delivery List je redovito ažurirani popis rafinerija čije pridržavanje industrijskim standardima priznaje LBMA i široko se prihvaća kao referentna točka pri traženju pouzdane, visokokvalitetne rafinerije zlata.

S obzirom na predanost BullionByPost-a kvaliteti, tri naša dobavljača zlatnih poluga – PAMP, Heraeus i Metalor – ne samo da se pojavljuju na Good Delivery List, već su i tri od samo pet akreditiranih Good Delivery Refereesa; tvrtki kojima je dana ovlast da nadzire, ocjenjuje i savjetuje rafinerije na listi kako bi osigurala njihovo pridržavanje standardima LBMA.

Kvaliteta plemenitih metala Reviewed by on . U jednostavnim riječima, pojam 'bullion' odnosi se na zlato, srebro i druge plemenite metale u obliku poluga, lingota i novčića. To je oblik u kojem se plemenit U jednostavnim riječima, pojam 'bullion' odnosi se na zlato, srebro i druge plemenite metale u obliku poluga, lingota i novčića. To je oblik u kojem se plemenit Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori